3. Het verdedigen van de belangen van ex-moslims in internationale fora
Achtergrond: Door het feit dat op het verlaten van de Islam in de Shariah de doodstraf staat, staan ex-moslims in moslim-landen heel erg onder druk zowel vanwege familieleden als vanwege de staat. Dit ongeacht of de doodstraf al dan niet expliciet in het strafrecht staat. Over het algemeen wordt aangenomen dat mensen die hun ex-moslim-zijn bekendmaken zelf problemen zoeken. “Ze moeten maar hun mond houden.”
In islamitische landen komt daar nog bij dat de godsdienst van de inwoners geregistreerd staat en dat de toepasselijke familie-wetgeving afhankelijk is van de geregistreerde godsdienst. In islamitische landen kan men enkel tot de Islam toetreden maar die niet verlaten. Het gevolg is dat bvb. een moslima die zich tot het Christendom bekeert hiervan geen erkenning verkrijgt en dat zij enkel met een moslim mag trouwen of dat het huwelijk van een afvallige ontbonden wordt zonder dat deze dat zelf wil. In het “tolerante” Maleisië zijn gevallen van gehuwde koppels die zich van de Islam tot het Christendom bekeerd hebben en die het hoederecht over hun kinderen verliezen omdat Christelijke ouders het hoederecht niet mogen hebben over islamitische kinderen.
Wat vraagt de Beweging van Belgische Ex-moslims?
Aan de Minister van Buitenlandse zaken :
- in internationale instellingen en bilaterale betrekkingen ijveren voor het stoppen van discriminatie van niet-moslims en voor de vrijheid van geloof in de islamitische landen.
Aan de Minister bevoegd voor Asielzaken:
- asiel te verlenen aan ex-moslims die in hun land hun nieuw geloof niet erkend krijgen via de rechtbanken (civiele of Shariah rechtbanken) en daardoor niet van hun burgerrechten kunnen genieten.