wp69f99646.png

BEWEGING EX-MOSLIMS VAN BELGIË - MOUVEMENT DES EX-MUSULMANS DE BELGIQUE

wp1f64627c.png
wpe9143178.png
wp3a066fc9.png
wp1e2da4b2.png
wp1099933a.png
wpa0baa23e.gif
Jonge vrouw van marokkaanse afkomst zegt de Islam vaarwel (19 April 2016)

Als Marokkaanse was de Islam voor mij de meest dichtstbijzijnde religie en dus was het geen verrassing dat ik me hierin verdiepte toen ik me vragen begon te stellen rond het leven en het hiernamaals op 15 jarige leeftijd.

Naarmate ik me erin verdiepte werd ik meer praktiserend, op het ‘hoogtepunt’ droeg ik lange gewaden, had ik me ontdaan van mijn gsm wegens onnodige verlokking tot fitna [een islamitische term voor verschillende vormen van verleiding], en vastte ik vrijwillig buiten de vastenmaand Ramadan. Een leven in teken van de Islam en de Sunnah zou mij beschoren zijn, moest ik niet zijn beginnen nadenken over bepaalde aspecten die in mijn onderbewustzijn lang bleven loeren naar mijn bewustzijn.

Ik had bijvoorbeeld problemen met het feit dat de profeet slaven had, ik keerde dat feit om en om maar ik kon op geen enkele wijze de onmenselijke status van de slaaf goedkeuren. Ook de status van niet-moslims in een Islamitisch rechtsstaat verwarde me, we waren als mens gelijk maar als moslim waren we verheven en dat uitte zich zelfs tot het innen van belasting door de Islamitische rechtsstaat van de niet-moslims. De ongelovige buur moest ik beter behandelen dan mijn familie maar de ongelovige was tegelijk ook mijn vijand. Vreselijk verwarrend was dat voor mij.

Beetje per beetje brokkelde de constructie af in mezelf en begon ik stilaan te twijfelen. Mijn geliefde broer verloor ik plots aan een overdosis en de begrafenis bracht dat denken in een stroomversnelling.

Ik bekeek de Islam, de profeet en de moslims op een heel andere manier en dat bracht me dichterbij het standpunt waarin ik me nu bevindt. Namelijk dat de Koran, voor zover ik weet, niet het letterlijk woord van God is en dat de profeet niet de boodschapper van God is. Ik kan me niet in de gedachte vinden dat er absoluut geen God bestaat maar de Islam heb ik vaarwel gezegd.

Mijn hoofddoek afzetten was een mijlpaal voor mij, ik droeg de hoofddoek steeds moderner maar ik droeg hem nog wel. Op een dag heb ik hem gewoon afgezet en mijn familie reageerde goed.

GETUIGENISSEN EX-MOSLIMS